Минималната заплата в Гърция е 780 евро, а минималната дневна надница

...
Минималната заплата в Гърция е 780 евро, а минималната дневна надница
Коментари Харесай

780 евро минимална заплата обяви Гърция

Минималната заплата в Гърция е 780 евро, а минималната дневна надница е 34,84 евро.

Процесът по установяване на новото нарастване на минималната работна заплата в Гърция стартира. В този подтекст Министерството на труда и обществената сигурност на Гърция към този момент работи върху изменението, което дефинира графика, който ще бъде следван до рекомендацията на отрасловия министър Домна Михайлиду към кабинета за установяване на минималната заплата на чиновниците и минималната дневна отплата на занаятчиите, съобщи БГ он ер и Българска телеграфна агенция.

Целта е консултациите да " текат " по този начин, че новата минимална заплата да се ползва от настоящата година за служащите в туристическата промишленост. Въз основа на това, което планува законодателството, първоначално ще бъде изпратена писмена покана от Координационния комитет на консултацията до профилираните научни и проучвателен органи за правене на отчет за оценка на настоящата законоустановена минимална работна  и неговото показване.

Следващият стадий е предаване на меморандума и документите на всяко лице, съветвано от Координационния комитет, на останалите представители на обществените сътрудници, с покана за джука консултация. След това всички меморандуми и документи на съветваните, както и отчетите на органите, се изпращат до Центъра за обмисляне и стопански проучвания (KEPE) за правене на плана за умозаключение, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева.

След това в кабинета се внася рекомендацията на министъра на труда и обществената политика за установяване на минималната работна заплата на служащите и чиновниците и минималната дневна заплата на занаятчиите.

Становище за крайната сума, която ще " заключи " темпа му на повишаване, е укрепването на приходите на работещите и запазването на конкурентоспособността на гръцката стопанска система. В тази посока ще бъдат взети поради предложенията на обществените сътрудници и научните органи, които ще бъдат показани в подтекста на съответната консултация, издръжливостта на стопанската система, само че и потребностите на служащите.

Днес минималната работна заплата е 780 евро, а минималната дневна отплата е 34,84 евро, до момента в който в предходния интервал имаше други нараствания преди нея. По-конкретно - от 650 евро през 2019 година минималната работна заплата се усили до 663 евро през януари 2022 година, до 713 евро през май 2022 година и от април 2023 година до 780 евро.

През април тя ще стане 820 евро. Целта на държавното управление е в границите на четири години минималната заплата да се увеличи до 950 евро, а междинната - до 1500 евро.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР